A helyiség klimatizálásánál  arról van szó, hogy a klímák energiát szállítanak egyik helyről a másikra, és ott leadják. Ha egy klímaberendezés hűt, akkor a helyiség levegőjéből hőt von ki, az úgynevezett párátlanítón és a hűtőkörön át kifelé továbbítja, és leadja.

Hűtő üzemmód

  • Egy kompresszor beszívja a gázhalmazállapotú hűtőközeget, és addig sűríti, amíg a hőmérséklet erősen megemelkedik.
  • A most forró, azonban még mindig gázhalmazállapotú hűtőközeget a továbbiakban a kompresszor az úgynevezett cseppfolyósítóhoz vagy másképpen kondenzátorhoz szivattyúzza tovább. A hűtőközeget ventilátor hűti le a külső levegő segítségével, amely így le tud csapódni, és újra folyékony halmazállapotúvá válhat.
  • A folyékony hűtőközeg továbbra is nagy nyomás alatt áll, az expanziós szelepen keresztül kerül visszavezetésre a (beltéri készülékben levő) elpárologtatóba.
  • A helyiség meleg levegőjét a készülék ventilátor segítségével beszívja, az elpárologtatón keresztülfújja, és az ezután lehűtött levegőt (= azt a levegőt, amelyből a hőt elvonta) ismét leadja a helyiségben. Itt történik a tulajdonképpeni “hidegelőállítás” – vagy inkább “hőelvonás”. A folyékony hűtőközeg elpárolog, ekkor az ehhez szükséges energiát (hőt) a helyiség meleg levegőjéből vonja el.
  • Az elpárolgott, és így újra gázhalmazállapotú hűtőközeg a hűtőkörben tovább vándorol a kompresszorhoz, ahol az újra összesűríti.

Fűtő üzemmód

  • A fűtő üzemmódban a hűtőkör megfordul; ekkor a készülék a külső levegőtől vonja el a hőt, és azt adja le újra a helyiségbe a beltéri készüléken.